TNO heeft als missie om bedrijven te ondersteunen bij innovaties. Dit doen we door het toepasbaar maken van technologische kennis, die we vervolgens overdragen aan bedrijven. TNO is ook actief in de glastuinbouw. In deze sector richt TNO zich primair op de koplopers onder de toeleveranciers en tuinders. Voorbeelden van projecten die TNO heeft gedaan met ondernemers staan op de TNO website. De technologische kennis van TNO met een duidelijke meerwaarde voor de glastuinbouw spitst zich toe op de volgende onderwerpen:

–          Kassenbouw
–          kasklimatisering
–          Waterbehandeling
–          CO2
–          Licht
–          Geothermie
–          Sensoren
–          Integratie van bovenstaande in nieuwe kasconcepten

Om deze kennis dicht bij de praktijk te brengen is het Fieldlab Glastuinbouw opgezet, gevestigd in Demokwekerij Westland, een bekende locatie in het midden van het Westland, waar tuinders en toeleveranciers met elkaar in discussie gaan over innovaties en waar nieuwe technische innovaties worden uitgeprobeerd. TNO heeft hier de beschikking over een expositieruimte om nieuwe technologieën te testen en demonstreren.

Bespreking innovatieve ideeën
Tijdens een bezoek aan het Fieldlab Glastuinbouw kunt u geheel vrijblijvend uw innovatieve ideeën bespreken. Naast een persoonlijk gesprek, bestaat tevens de mogelijkheid om een bepaald thema voor te leggen aan een teeltgroep of een consortium van bedrijven.

Mogelijkheden voor samenwerking
Uit een persoonlijk gesprek blijkt hoe we u het best kunnen helpen.
Dit kan zijn door het laten uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, uitvoeren van een proef in het Fieldlab Glastuinbouw of een onderzoeksproject bij TNO. Dit zijn onze opties:

  • Indien TNO kennis “op de plank” heeft, kunt u mogelijk aanspraak maken op het TNO MKB kennisoverdrachtprogramma. Op deze pagina leest u hier meer over TNO MKB programma. Indien er in het gesprek een mogelijke innovatieve toepassing wordt gevonden voor uw product is er de mogelijkheid om een demonstrator te plaatsen in het Fieldlab die vervolgens wordt getest door TNO;
  • Indien er nieuwe kennis ontwikkeld moet worden, schrijft TNO op basis van uw wensen hiervoor een voorstel en wordt gezamenlijk gezocht naar de best passende financieringsvorm.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Egon Janssen, Marktmanager Glastuinbouw, bereikbaar via mailadres: egon.janssen@tno.nl of telefonisch 06 – 53 46 76 64.