Futagrow genomineerd voor Herman Wijffelsprijs

In de categorieAi?? ai???Food&Agriai??i?? van de Herman Wijffels prijs is het teeltconcept Futagrow genomineerd. Dit systeem, waarin meerdere innovatiesAi?? zorgen voor een compleet andere benadering van de teelt, is gericht op maximale duurzaamheid.

Met de Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert de Rabobank ontwikkelingen en innovaties met een maatschappelijke impact en die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Eind september werd bekend gemaakt dat Futagrow bij de laatste drie finalisten zit voor de winst in de categorie Food & Agri. 12 november word de prijs uitgereikt. Per categorie is een geldbedrag van 30.000 euro te winnen. Daarnaast is er een Publieksprijs van 5.000 euro.

Stefan Persoon van Inno-Agro vertelt: ai???Voor ons is het de kroon op ons werk dat Futagrow in de finale zit van de Herman Wijffels prijs, voor 6 jaar lang hebben wij dit systeem ontwikkeld en door geselecteerd te zijn voor deze prijs krijgen we erkenning voor alle inspanningen die we hebben geleverd. Wij denken dat dit systeem echt een grote stap in de tuinbouw teweegbrengt, je kunt het vergelijken met de overgang van grond naar substraat in de jaren 70/80, dit was een grote verandering in de tuinbouw en wij denken dat Futagrow net zo een grote impact zal hebben. Mochten wij de prijs winnen, waar we natuurlijk op hopen, zullen we de prijs gebruiken voor het door ontwikkelen van het systeem.ai???

Futagrow is een teeltsysteem dat het mogelijk maakt om jaarrond op een duurzame wijze tomaten te produceren. Een van de belangrijkste uitgangspunten van het systeem is een opeenvolging van korte teelten waarbij zich continu twee gewasstadia in de kas bevinden. Het systeem is gebaseerd op 5,6 korte tomatenteelten per jaar, waarbij telkens negen trossenAi??per gewas worden geproduceerd (50 trossen per jaar). Tussen de gootrijen met het bestaande gewas groeit het jonge gewas, waardoor de producties elkaar 365 dagen per jaar opvolgen. Dit systeem is door Demokwekerij Westland i.s.m. Inno-Agro ontwikkeld in samenwerking met diverse partners.
In 2016 zal Futagrow voor het eerst in de praktijk worden gebracht in Ai??het gewas Tomaat, is momenteel de verwachting. In de komende jaren zal er meer onderzoek worden gedaan naar het gebruik van Futagrow in verschillende opgaande groentegewassen, en word er gekeken naar internationale mogelijkheden voor dit systeem.

Futagrow