Automatisch verenkelen van bromelia stek

Techniek Ontwikkel Loket onderzoekt mogelijkheden voor CornBak

67877_cornbaklogoCornBak is een veredelaar, vermeerderaar en leverancier van jonge bromelia en tropische potplanten en  gevestigd in Assendelft. Eén van de activiteiten in haar bedrijfsproces is het zaaien van een paar honderd tot paar duizend bromelia zaadjes in een tray en het na een bepaalde opkweekperiode handmatig verenkelen van de stek die daaruit ontstaat.

CornBak heeft in 2016 het Techniek Ontwikkel Loket, van Demokwekerij Westland gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om deze activiteit te automatiseren.

Bromelia stek verenkelen (foto 1)

Vanuit het Techniek Ontwikkel Loket werkt Demokwekerij Westland namelijk aan technische oplossingen voor de glastuinbouwsector met een focus op mechanisatie, robotica, automatisering en teeltoptimalisatie. Vragen en behoeften vanuit de sector vertaalt het loket in concrete techniek ontwikkel projecten, welke leiden tot conceptuele oplossingen en prototypes, waarmee de technische haalbaarheid van een voor de kweker interessante oplossingsrichting kan worden aangetoond.

Bromelia stek verenkelen (foto 2)Voor veredelaar/vermeerderaar CornBak zijn diverse oplossingsrichtingen bedacht en praktisch onderzocht; onder andere de inzet van water en lucht, het los trillen  en los tikken van de bromelia stek.
Voor de meest interessante oplossingsrichting is vervolgens een proefopstelling gebouwd en worden momenteel de kritische aspecten, de snelheid en de kwaliteit van het proces getest.

“Het is een mooi en interessant onderzoekstraject, ons doel is nog niet gehaald, maar samen met het Techniek Ontwikkel Loket zetten we de juiste eerste stappen in onze zoektocht”, aldus CornBak in maart 2017.

Bromelia stek verenkelen (foto 3)
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *